Portalul ofera informatii complete despre Companiile importatoare/ distribuitoare si Service-urile de Camioane / Statiile ITP din domeniul comercializarii, montajului si service-ului de produse precum: tahografe, piese de schimb tahografe, impulsoare tahograf, diagrame si role tahograf, limitatoare de viteza, cititoare tahografe si carduri, dotare service TLV, statii radio CB si accesorii, statii radio PMR, aer conditionat auto, frigidere auto, invertoare auto, produse reflectorizante, lampi camioane, antifurt combustibil, accesorii termograf, generatoare OZON, incalzitoare Webasto, incalzitoare Eberspacher etc.
UNTRR semnaleaza ca de la 1 iulie 2016, cand devine aplicabila Legea Macron, nu exista un cadru legal clar pe care sa il urmeze transportatorii rutieri romani in vederea respectarii acestei legi si care ii obliga sa plateasca soferilor proprii salariul minim din Franta pentru operatiunile de transport rutier international efectuate pe teritoriul acestei tari - cabotaj, transport international, transport intracomunitar, cu exceptia operatiunilor de tranzit si a transporturilor ocazionale de persoane cu autocarul avand ca origine un alt Stat Membru si finalizate in afara Frantei.
Asociatia considera ca prin aplicarea de catre Franta a unui salariu minim in transporturi se incalca suveranitatea unui Stat Membru UE fata de alt Stat Membru si solicita autoritatilor romane sa intervina pentru suspendarea aplicarii Legii Macron.
UNTRR atrage atentia ca masurile protectioniste in transporturile rutiere adoptate de tari precum Franta sau Germania urmaresc majorarea costurilor de operare ale transportatorilor romani pentru a le reduce competitivitatea si in final a-i elimina de pe piata si nu cresterea bunastarii pentru soferii profesionisti.
Pentru o buna informare a opiniei publice, in comunicatul UNTRR primit la redactie se mentioneaza ca demersurile asociatiei si ale industriei europene a transporturilor rutiere nu sunt impotriva reglementarilor europene pe care Romania si transportatorii romani/estici le respecta, ci sunt impotriva interpretarilor nationale protectioniste ale reglementarilor europene, precum legea salariului minim din Germania (MiLoG) sau Franta (Macron).
Tocmai pentru ca aceste legi incalca reglementarile europene, Comisia Europeana a deschis o procedura de infringement impotriva Germaniei si a luat luna aceasta masuri legale impotriva Frantei. Din cauza pericolului ca aceste masuri nationale vor conduce la o fragmentare a pietei UE, ministrii transporturilor din 11 State Membre, printre care si Romania, au adresat o scrisoare comuna CE.
Ca asociatie profesionala a transportatorilor rutieri, UNTRR considera ca soferii profesionisti sunt cea mai importanta resursa a companiilor de transport rutier din Romania. Daca soferii sunt bine pregatiti, respecta legislatia nationala si cea a UE, evitand amenzile si operand in conditii de siguranta rutiera, acestia au o contributie benefica asupra activitatii companiei de transport si se creeaza o sinergie sofer-companie care contribuie la cresterea rezultatelor companiei si implicit ale angajatilor sai. In caz contrar, daca soferii sunt slab pregatiti, nu respecta legislatia in vigoare primind amenzi sau producand accidente rutiere - acestia genereaza pierderi semnificative pentru compania de transport, cu consecinte negative atat pentru companie, care poate ajunge la faliment, cat si pentru angajatul care astfel isi poate pierde locul de munca.
Legile salariului minim adoptate d.e unele State Membre din Vestul UE precum legea MiLoG Germania si Macron Franta, ca si masurile luate de Franta si Belgia care contrar regulilor europene, interzic soferilor profesionisti efectuarea odihnei saptamanale normale in cabina vehiculului - sunt masuri protectioniste indreptare impotriva companiilor de transport rutier din estul UE si implicit a angajatilor lor, avand ca obiectiv numai protejarea intereselor companiilor si angajatilor de transport rutier din aceste State vest europene.
Problema garantarii unui salariu minim soferilor profesionisti este numai un pretext. Soferii romani care lucreaza in UE au un venit lunar de 1.700 euro, care conform statisticilor este peste venitul lunar obtinut de 98% din angajatii din Romania si aceasta in conditiile in care firmele de transport rutier din Romania au venituri cu 30-50% mai mici decat firmele din Vest. Firmele de transport rutier din Romania merg intre Franta/Spania/Germania cu 1 euro/km, iar cu un sofer pe camion se pot face 12.000 km lunar. Francezii au legea costului de referinta si pentru aceeasi activitate firmele franceze au cost de referinta 1,54 euro/km, iar tariful facturat catre client include costul de referinta si marja firmei de transport.
Daca firmele din Romania care lucreaza pe aceleasi relatii ar obtine tarif cu 0,5 euro/km mai mare - ar rezulta un plus de 6.000 euro lunar, din care ar avea cu ce plati in plus si soferul si locul de cazare. De asemenea, trebuie amintit ca astazi camioanele au incalzire/racire stationara, pat, microunde, frigider si toti soferii dorm in cabina. Dar cat timp sindicatele doar cer mai mult, iar firmele sunt puse la colt in UE, nu prea au din ce oferi. Trebuie cautat un echilibru, firmele au nevoie de soferi, iar soferii de firme.
In realitate, aceste legi urmaresc cresterea costurilor de operare ale transportatorilor romani si estici pentru a le reduce competitivitatea si in final a-i elimina de pe piata, Guvernele Frantei si Germaniei urmarind sa isi protejeze proprii transportatori si angajati, in detrimentul pietei unice UE.
Pentru a respecta Legea Macron, care intra in vigoare pe 01.07.2016, transportatorii romani trebuie sa isi angajeze un reprezentant in Franta, sa intocmeasca certificate de detasare soferilor in limba franceza si sa isi organizeze sistemul intern de raportare a salariilor conform legislatiei franceze si romanesti in vigoare. Totodata, reprezentantul trebuie sa pastreze inca 18 luni de la incetarea activitatii firmei de transport rutier in Franta documentele mentionate.
Reamintim faptul ca pentru absenta dovezii de detasare la bordul vehiculului sau pentru neconformitatea acestuia, amenda este de 750 euro, iar pentru absenta contractului de munca al salariatului sau a conventiei de punere la dispozitie a salariatului, amenda este de 450 euro. Totodata, valoarea amenzii nu va depasi 2.000 euro per angajat detasat si nu va fi mai mult de 4.000 euro in cazul repetarii intr-un an de la data notificarii primei amenzi. Valoarea totala a amenzii nu poate depasi 500.000 euro.
Formularele sunt imposibil de completat avand in vedere ca trebuie evaluata activitatea soferului pe 6 luni in avans, cu diferente orare aferente sarbatorilor legale, zilelor de duminica, cu diferente in functie de masa maxima autorizata a autovehiculului, precum si in functie de vechimea soferului in firma.
Masura de a interzice efectuarea odihnei saptamanale normale in cabina vehiculului pe teritoriul Frantei sau Belgiei este evident indreptata impotriva transportatorilor straini, pentru ca in mod normal soferii francezi sau belgieni isi vor efectua aceasta perioada de odihna acasa. Subliniem insa faptul ca transportul rutier, prin natura sa, este o activitate cu un caracter mobil si transnational. In acest context, Franta si Belgia solicita soferilor sa doarma la hotel desi nici una din aceste tari nu dispune de suficiente facilitati de parcare care sa ofere in acelasi timp si cazare si care sa fie sigure pentru soferii straini si marfa transportata. Reamintim numeroasele atacuri impotriva camioanelor romane, poloneze si din Estul UE suferite de transportatorii nostri in ultimii ani in parcarile din Franta.
Industria transporturilor rutiere este revoltata de aceste masuri protectioniste, care afecteaza valorile fundamentale ale pietei unice UE, precum libera circulatie a serviciilor si a marfurilor. UNTRR alaturi de alte 13 asociatii din UE, dar si din afara UE au organizat numeroase actiuni de protest, atat la nivel national, cat si la Bruxelles, chiar luna aceasta pe 14.06.2016 - in fata Comisiei Europene, solicitand masuri urgente de stopare a protectionismului.
sursa: traficmedia.ro