Portalul ofera informatii complete despre Companiile importatoare/ distribuitoare si Service-urile de Camioane / Statiile ITP din domeniul comercializarii, montajului si service-ului de produse precum: tahografe, piese de schimb tahografe, impulsoare tahograf, diagrame si role tahograf, limitatoare de viteza, cititoare tahografe si carduri, dotare service TLV, statii radio CB si accesorii, statii radio PMR, aer conditionat auto, frigidere auto, invertoare auto, produse reflectorizante, lampi camioane, antifurt combustibil, accesorii termograf, generatoare OZON, incalzitoare Webasto, incalzitoare Eberspacher etc.

Istoria tahografelor

Istoria tahografelor

Aparatul tahograf a fost folosit in transporturile rutiere pentru prima data in Europa, mai exact in Germania unde Verkehrs-Sicherungs-Gesetz (legea germană de siguranță în trafic) din 19 decembrie 1952, a făcut obligatorie introducerea tahografelor în Germania pentru toate vehiculele comerciale cu o greutate de peste 7,5 tone.

Din 23 martie și 23 decembrie 1953, toate vehiculele comerciale noi si autobuze trebuie să fie echipate cu acest dispozitiv.

Tahograful a fost brevetat in America chiar daca apare ca si obligatoriu din punct de vedere legislativ in Europa astfel: Regulamentul CEE 3821/85 [1] din 20 decembrie 1985 a făcut tahografele obligatorii pe întreg teritoriul CEE ca din 29 septembrie 1986 (Regulamentul 1463/70 sa fie modificat prin Regulamentul 2828/77 care a făcut tahografele obligatorii pe toate autovehiculele inmatriculate până dupa 1 iulie 1979, trimiterea la aceste reglementări pot fi găsite în Regulamentul 3821/85).

 Odata cu inventia tahografului a fost inventata si diagrama, totodata aparatul tahograf pentru vehicule avea nevoie si de un contor km astfel s-a brevetat contorul de km mecanic. Din punct de vedere a utilizarii acestui echipament in Europa se introduce un "acord european în ceea ce privește activitatea de personal angajate în trafic internațional de conducere" (AETR, de la franceză "Accord Européen sur les Transporturilor Rutiere") care a intrat în vigoare la 31 iulie 1985.

Pentru a se evidentia si pe suportul de hartie, diagrama, informatia de viteza in Iunie 1970 s-a inventat si mecanismul de desenare a distantei. Primele echipamente foloseau diagrame de 7 zile, unde  pentru desenare tahograful  analogic foloseste ace care deseneaza informatia pe un disc de  hârtie cretată,si  care se rotește pe tot parcursul zilei, iar daca discul este lăsat în aparat dupa 24 de ore,se trece scrierea pe al doilea și așa mai departe, până când discul este scos.Tahograful  analogic  asigura indicarea necesitatii de schimbare a discul.

 Prima brevetare a aparatului tahograf pentru vehicule se realizeaza in 1972 de catre firma Kienzie Apparate, odata cu aceasta brevetare apare tahograful care foloseste drept suport de hartie pentru desenarea informatiei diagrama de 24 h. Aceasta diagrama analogica trebuie să detina omologare de tip aprobat din UE. Omologarea se afiseaza pe spatele diagramei si contine aparatele tahograf pentru care poate fi utilizata Diagrama are o deschidere în formă de pară în centru, asigurându-se perfect introducerea aparatul tahograf.

Diagrama Tahograf contine in centru campuri utilizate de către conducătorul auto pentru a personaliza diagrama cu Numele Soferului, Localitatea de introducere diagrama, Localitatea de scoatere diagrama, Data introducerii diagramei, Data scoaterii diagramei, Autovehiculul pe care se introduce diagrama, Valoarea contor km la scoaterea diagramei, Valoarea contor km la introducerea diagramei, Diferenta dintre cele doua contoare.

Utilizarea tahografelor la nivel European nu a fost bine salutata de toate statele membre în anii 1980, guvernele si companiile de exploatare s-au opus pe motiv că tahografele erau scumpe și inutile, atata timp cat nu aduceau nici o contributie la siguranța rutierăSubiectul a fost discutat la reuniunea lunară a Comisiei Europeene unde AE Jenkins, un director de Geecen Ltd., careera importator al tahografului Keinzel pentru Marea Britanie, a început cu o scurtă trecere în revistă a ceea ce acest instrument ar putea face și modul în care informațiile furnizate permite operatorului să supravegheze obiceiurile de conducere, să revizuiască programele (activitatea soferilor) si  de ai apăra pe soferi împotriva mărturiie mincinoasă în cazuri de accident, precum și a reduce costurile combustibil. Accidentele sunt reduse, se susține, pentru că șoferii sunt descurajati de la practici nesigure fiindca actiunile lor sunt marcate de tahograf.
Jenkins citat statistici impresionante despre reducerea costurilor de exploatare și rata accidentelor în țările în care era utilizat acest aparat Austria, Germania de Vest, Luxemburg, Suedia, Elveția. Totodata o discuție vioaie i-a facut pe membrii comisiei sa concluda ca multi soferi nu vor fi de acord sa fie supravegheati in masina.

Un alt membru al comisiei W. Cassidy,care este si  presedintele firmei de transport echiapament greu Hargreaves, a declarat că in urma cu cativa ani compania sa montat ceasuri de înregistrare pe vehicule, dar șoferii au apreciat drept ostile aceste echipamente fiind necesar ca acesta sa renunta la a le mai utiliza.
F. Bontoff, transportator de ulei pentru Continental, a fost de acord cu domnul Cassidy, adăugând că si firma sa a montat ceasuri de înregistrare, si a intampinat o rezistenta din partea soferilor.

La toate acestea  Jenkins a răspuns că la unele companii au fost montate tahografe  pe vehiculele noi în anticiparea a legislației. Pe acestea soferii au acceptat echipamentele fara retineri.

Astfel ca urmare a discutiilor din comisia tehnica a aparatul doi termeni drivers  - behavior si drivers training  si s-a cerut sprijinul asociatiilor profesionale si a sindicatelor pentru introducerea legislatiei.

Operatorii de transport de azi utilizeaza tahografele si informatiile oferite de ele analogic sau digital pentru planificarea curselor, impiedecarea concurentei neloaiale si lamurirea accidentelor. In aceasi situatie sunt si sindicatele care pot dovedi cazul in care nu exista remunerare a soferilor pentru activitatile cu autovehiculele.

Tahografe sunt, de asemenea, utile, după un accident pentru a ajuta la stabilirea cauzei și coroborată cu relatările martorilor oculari.

sursa: tahospecialist.ro

 

© 2015 Copyright by tahografe.com